Een goede ademhalingstechniek is belangrijk om ons lichaam optimaal te laten functioneren en ook voor een optimaal herstel. Onder stress ademt men vaak te snel en te oppervlakkig. Bij een oppervlakkige of verkrampte ademhaling werkt ons lichaam vaak niet economisch. Dit is op lange termijn niet interessant en kan functionele stoornissen tot gevolg hebben. Wij kunnen u begeleiden bij problemen zoals acute of chronische hyperventilatie. Het begrijpen van de ademhalingsfysiologie en een correcte ademhalingstechniek is hierbij essentieel.
Ademhalingstherapie is erg nuttig bij mensen die lijden aan chronische luchtwegaandoeningen zoals astma of chronische bronchitis. In geval van ernstige en ongeneeslijke ziekten zoals longfibrose kan ademhalingstherapie ertoe bijdragen om de levenskwaliteit te verbeteren en symptomen te verlichten. Hier gaan we vooral aan de slag met een opbouwend programma voor conditie en kracht. In onze praktijk revalideren momenteel o.a. een aantal patiënten met longfibrose, bronchiëctasieën, LAM disease en COPD.
Ook na ziekenhuisopname en zeker na opname op intensieve zorg kunnen respiratoire klachten voorkomen en is kinesitherapie belangrijk (preventie PICS). Ook bij andere (ook niet-chronische) aandoeningen van het ademhalingssysteem is kinesitherapie vaak belangrijk.
We maken dan o.m. gebruik van technieken om de ventilatie te bevorderen, slijmen (sputum) te mobiliseren en technieken om de ademspierkracht en ademvolume te vergroten.
Ook in de aanloop naar een hartoperatie wordt er vaak aangeraden om ademhalingsoefeningen reeds voor de operatie in te oefenen. En uiteraard is het ook postoperatief belangrijk om opnieuw aan een juiste ademhaling te werken.
Tot slot kan het ook voor sporters interessant zijn om de ademspieren te trainen om een krachtigere en diepere ademhaling te bekomen. Trainen van je ademspieren kan zorgen voor meer lucht en betere prestaties.