Behandeling van duizeligheid en BPPV

In aanvallen optredende, positieafhankelijke, ongevaarlijke duizeligheid, welke wordt ervaren als draaiduizeligheid

Wat is BPPV

Benigne Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV) of Benigne Paroxismale Positieafhankelijke Duizeligheid.

Benigne betekent ‘goedaardig/ongevaarlijk’ en paroxismale staat voor ‘in aanvallen optredend’.

Het gaat hier dus om een in aanvallen optredende, positieafhankelijke, ongevaarlijke duizeligheid, welke wordt ervaren als draaiduizeligheid.

BPPV wordt veroorzaakt binnen in het binnenoor, en wel binnen in het labyrint (het evenwichtsorgaan) door de aanwezigheid van ‘oorkristallen’ in een deel van het binnenoor waar ze zich niet horen te bevinden. Namelijk de semi-circulaire (halfronde) kanalen. Normaal worden deze kanalen alleen geprikkeld door beweging van het hoofd. De kristallen zijn afkomstig uit het utriculum maar hebben zich verplaatst door een infectie, een hoofdtrauma of door degeneratie van het binnenoor door het ouder worden.

BPPV is één van de belangrijkste veroorzakers van duizeligheid en een van de best behandelbare vormen. Kenmerken van BPPV zijn duizeligheid, aanwezig enkele seconde na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, zoals voorover buigen, omrollen in bed of naar boven kijken. De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en is vaak aanwezig in lighouding. Dit laatste onderscheidt BPPV van andere vormen van duizeligheid.

Na onderzoek en informatie bestaat de behandeling uit manoeuvres met de bedoeling van de ‘oorkristallen’ te verplaatsen vanuit het gevoelige deel van het oor (het posterieure=achterste kanaal) naar een minder gevoelige locatie. Deze methode is bij de meeste BPPV patiënten meteen effectief.

Indien de methode toch onvoldoende heeft geholpen, starten we met oefeningen die u thuis regelmatig dient uit te voeren. Ook bij mensen waarbij de klachten na enige tijd weer terugkeren worden de thuisoefeningen aangeleerd om verdere terugkeer van de klachten te voorkomen. In die gevallen heeft de therapie in 95% van de gevallen succes.

Naast deze veel voorkomende vorm, bestaan er nog andere vormen van duizeligheid en evenwichtsklachten waarvoor wij u kunnen behandelen.  Wij gaan dan samen met u op zoek naar de beste oplossing van uw probleem.

Maak een afspraak

U kan telefonisch een afspraak maken of ons contacteren via mail of onderstaand contactformulier. Wij contacteren u dan zo spoedig mogelijk voor een eerste afspraak.

Gelieve steeds minstens 24u op voorhand te verwittigen indien uw afspraak niet kan doorgaan.

Maak een afspraak


Maandag – Vrijdag: op afspraak

Zaterdag en zondag: Gesloten016/84 33 44

info@kinetremelo.beKruisstraat 25A

3120 Tremelo